Врата на годината ЮБИЛЕЙНА ВРАТА SOLID ALPHA

Шоурум Солид 55

тел: 02 807 11 55
GSM: 0886 009 445
e-mail: vrati@solid55.com
ул.”Магнаурска школа” 5
София, 1784

 


Работно време

Понеделник - Петък: 8:30 - 19:00 часа

Събота: 10:00 - 16:00 часа

Неделя: почивен ден

 

 


Сервиз

Гаранционни услуги - 0889 414 545

Извънгаранционни услуги - 0886 402 300

Авариен телефон - 0888 399 992

service@solid55.com

http://smartdoorshelp.com/helpdesk/

 

Еволюция на заключващите системи

Ние като специалисти знаем, че входната врата е единна система на сигурност. За нея еднакво важни са както механичната устойчивост на взлом, така и сигурността на заключващата система и информационната сигурност (възможност за лесно изкарване на дубликат на ключ).

Сигурността на вратата е равна на сигурността на най-слабото й звено. Това поражда необходимостта в Солид 55 да развиваме всички системи и те да са съпоставими в различните класове врати.

Тук ще разгледаме развитието на заключващата система в Солид 55 като фирма, натрупала 30 годишен опит в тази област.

Края на 90-те години на 20-ти век българската икономика все още беше в началото на излизане от една затворена система - предлагането на брави беше малко, а те от своя страна не бяха особено сигурни.

Това ни да започнем да предлагаме по две брави в една врата и постепенно с разнообразяване на заключващите системи на пазара, започнахме да комбинираме заключващите механизми (да са различни като принцип на заключване), което създаде голямо разнобразие - над 40 вида брави.

С трупането на опит, започнахме да мислим за допълнителни трудности, които възникнаха:

     1. Потребителят трябва да заключва и двете брави;

     2. Такова голямо разнобразие на модели от различни източници породи проблеми при поддържането на наличности и несигурност в доставките.

За наша радост, България се отваряше към останалия свят, което позволи да потърсим заключване от други пазари.

Нашето проучване показа, че италианският пазар е силно развит и предлага едни нови за нас заключващи системи.

От една страна, бравите бяха касови, а секретността беше вътре в тях. От друга, те бяха многоточкови, а с това отпадна и необходимостта от втора брава.

Свързахме се директно с производителя и в резултат бяхме първата българска фирма, която предложи на нашия пазар врата с касова асиметрична брава и мощна многоточкова система на заключване.

Резултатът беше толкова добър, че променихме логото си - свързахме го с профила на касовия ключ.

С натрупване на опит и знание, обаче,  започнахме да осъзнаваме, че колкото и да е сигурна тази система, ние сами създаме проблеми разпространявайки я масово на пазара.

Поради опасения от пробив в сигурността (въпреки, че в този момента нямахме такъв случай), започнахме да мислим за втора система на заключване и какво по-хубаво, ако е невидима, което веднага поражда необходимостта да е моторизирана.

За съжаление, въпреки нашите проучвания на международния пазар, такава не открихме.

Това ни принуди да мислим за собствена разработка на изпълнителен механизъм и неговото управление. Защото то трябва да бъде достатъчно защитено и, разбира се, невидимо.

Стартирахме и двете разработки - създахме си собствен мощен изпълнителен механизъм и първото управление което предложихме във вратата, показана на строително изложение в България през 2002 година беше с GSM модул.

Още тогава се спряхме на възможността да използваме Clip функцията за разпознаване дали номерът, от който се осъществява обаждането е оторизиран да отключи вратата.

След няколко месеца разработихме и вариант за отваряне с ЧИП карти (безконтактни) - заимствана като идея от банковите кредитни карти.

Напредването в развитието на сигурността на заключването породи необходимостта да преразгледаме механичната устойчивост на конструкцията срещу взломна атака.

За целта заимствахме от опита на италианския пазар - започнахме сами да внедряваме изискванията на стандарта за взломоустойчивост (без държавните институции да го изискват).

Това наложи да разработим наново металната конструкция на вратата - от челен монтаж на бравите, ние преминахме към вътрешен с подсилваща стоманена кутия. 

Въпреки всички подобрения в сигурността, както в конструкцията, така и в самото заключване, използването на тази многоточкова касова асиметрична заключваща система в комбинация с второто невидимо заключване не променяше вратата. Тя остана пасивна система за охрана на дома и офиса.

От натрупания опит в съвместната работа с фирми за охрана (СОД), решихме да разширим възможностите на продукта - да го превърнем в активен елемент на защита. За целта към вратата добавихме датчици за следене заключването и вибрационен датчик. Свързахме сигнала от тези датчици към вградена сирена във вратата заедно с SMS към GSM, регистриран като администратор. По този начин успяхме да направим една крачка от пасивна към активна защита.

През това време разработихме и още една ЧИП карта с информационна защита (от която не може да се вади дубликат).

От много време в Солид 55 използваме и видеошпионки в своите врати, но решихме и да надградим и този интересен продукт. Започнахме да подготваме тази шпионка да участва в охраната на пространството пред вратата. За целта намерихме подходящ хардуер за управлението й. Засега разработката е на етап вграждане на самата система във вратата, създаване на необходимата инфраструктура за захранване и управление функционалността на вратата през Touchscreen.

Последните години се разви използването на биометричните данни като възможност за идентификация на самоличността и особено при смарт телефоните, а именно пръстовия отпечатък.

Това позволи и използване на още една възможност за локално отваряне (затваряне) на вратата от Солид 55 - с помощта на пръстов отпечатък.

Тази разработка значитлено улеснява управлението на вратата. От една страна тя е удобство, а от друга елиминира възможността да си забравил картата или GSM.

Как ще се развива в бъдеще вратата на Солид 55, като една цялостна система на сигурност:

      - Солид 55 ще запази сегашната си конструкция. Вероятно ще я награди, за да поеме следващите предизвикателства, но стоманеното шаси и сменяемте декоративни плоскости ще останат като част от нея.

      - Удобството на електро-механичното заключване ще се наложи като това ще е основното във вратата.

      - Солид 55 ще запази и механичната брава, но най-вече за аварийно отваряне на елелектро-механичната брава под контрола на потребителя;

     - Локалното управление на вратата ще се доразвие в посока използване на биометричните данни и като многофакторна система на сигурност. Потребителят ще си отваря с пръст, но системата допълно го идентифицира по друг показател;

      - Развитието на технологиите в посока Home automation ще позволи да се разшират възможностите на вратата Солид 55 - да поеме и допълнителни функции - предупреждение за пожар и наводнение, както и да поеме някои елементи по управление на осветление, отопление и други.

 

И всичко това скрито под една красива външност.

Сайтът използва "бисквитки" (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Научи повече