Блиндирани врати от Солид 55

За Нас

Солид 55 е водеща българска фирма с повече от 25- годишна история. Компанията непрекъснато се развива и предлага на европейския пазар уникални продукти в областта на сигурността, вратите, заключващите системи и дизайна. Портфолиото от продукти на Солид 55 включва блиндирани врати, интелигентни блиндирани врати, интериорни врати, входни пространства, пожароустойчиви и мултифункционални врати, както и гаражни врати за бита и индустрията.
Технологичните възможности на фирмата са базирани изцяло на патентованата конструкция на продуктите ни, позволяваща лесно усъвършенстване и интегриране на нови функционалности в крайния продукт, защитаващ клиента. Компанията е лидер на Българския пазар в предлагането на комплексни високотехнологични решения за сигурност.
За да постигне висок стандарт на производствената дейност и услугите, които предлага на клиентите, екипът на Солид 55 работи съобразно изискванията на местното и европейското законодателство и внедрява европейски стандарти за управление, чиито положителен ефект е гарантиран и доказан във фирми от цял свят.

Кои сме ние

Ние имаме волята и стремежа да бъдем лидери в солидните врати. Като такива да създаваме високотехнологични, висококачествени и конкурентоспособни продукти, които изцяло задоволяват желанията и потребностите на клиентите.

Солид 55 да бъде място където:

 • Всички сътрудници активно да участват в развитието на фирмата като непрекъснато обогатяват знанията и практическите си умения;
 • Всеки, работещ във фирмата да намери идеалната работа за себе си, да влага страст и всеотдайност в нея, да бъде мотивиран и удовлетворен;
 • Да се създават новите реалности, като се отчита ролята на личността, нейната автентичност, присъствие, ангажираност и умението й да работи в екип.
 • Комплексна сигурност;
 • Доставчик на сигурност в Европа;
 • Предимство чрез иновация;
 • Място на което хората реализират мечтите си;
 • Солидно развитие;
 • Прилагане на ценностите (запазване);
 • Център на неформална партньорска мрежа.

Успехът на нашия бизнес се дължи на способността ни да бъдем гъвкави, да следваме, но и да изпреварваме пазара, да се развиваме и променяме, да усъвършенстваме нашата организация, продукти и услуги. Удовлетвореността на клиентите е най – важният критерий за нашата работа.

Стремежът да задоволим желанията и потребностите на клиентите е една от основните предпоставки за развитието на фирмата.

1990
Фирма „Солид 55” ООД е регистрирана в град София.

1991
Солид 55 предлага допълнително укрепване на съществуващи врати.

1993
Започва производството на блиндирани врати с дървено покритие.

1994
Фирмата се специализира в производството на блиндирани врати и въвежда касов тип заключване на българския пазар.

1997
Производителността се увеличава, фирмата открива нови изложбени центрове в София и страната и разширява търговската си мрежа.

1998
Солид 55 се утвърждава като лидер в производството на блиндирани врати с висока степен на сигурност и покритие от естествени материали. Патентована е и внедрена нова конструкция на блиндираната врата.

1999
Създава и утвърждава съвременна Производствено – управленска структура.

2001
Значително разширява търговската мрежа като включва корпоративни клиенти и дилъри от страната.

2002
Внедрява цифрово-програмни машини в производството. Печели конкурс на Европейската банка за финансиране на нови програмни продукти. Започва разработването на собствена моторна брава – гарантираща висока степенна сигурност за дома и офиса. Невидимият заключващ механизъм е основен елемент от нова серия Интелигентни врати.

2003
Създаване на търговска марка FeRi и навлизане в нишата на метални врати от по-нисък ценови клас.
Към серията Интелигентни врати е добавен нов продукт Входно пространство – блиндирана врата за активна охрана на общ вход на жилищен блок.
Солид 55 печели Технологична Грант схема по програма ФАР.
Фирмата инициира създаването на браншова организация – Асоциация “Български врати и прозорци”.

2004
Ръст на производството с 45%.
Модернизация на производството и подобряване на работната среда, което води до повишаване на производителността с 50%.
Внедряване на специализиран програмен продукт за управление на процесите във всички отдели на фирмата.
Начални стъпки на външни пазари – Гърция и Сърбия.

2005
Солид 55 построява нов административно-производствен комплекс SOLID, с обща площ 4800м2, намиращ се на бул. Цариградско шосе7-ми км.
Внедряване в производството на първата в България роботизирана система за заваряване на врати.
Фирмата получава сертификат за изградената и действаща Система за Управление на Качеството, отговаряща на изискванията на стандарт ISO 9001:2000.

2006
Официално откриване на новия административно-производствен комплекс SOLID.
Фирма Солид 55 разработва и дарява на Зографския манастир в Атон специална блиндирана врата за библиотеката, в която се съхранява История славянобългарска.
Фирма Солид 55 спонсорира изграждането на един прекрасен детски кът на ул. Боная, район Оборище, със сътрудничеството с Radio Fresh.

2007
Солид 55 участва за първи път в най-голямото международно изложение за информационни и телекомуникационни системи CeBit в Хановер, Германия;
Три пъти се увеличава броят на поставените интелигентните iPS врати спрямо 2006 година;
Отдел “Иновации” започва разработката за нова серия врата, насочена изцяло към възможността за внедряване на електроника в нея;
В началото на годината Солид 55 закупува недвижим имот – терен близо до гр. Елин Пелин за изграждане на производствена фабрика за врати.

2008
На международното изложение CeBit , Солид 55 представя първата по рода си биометрична врата с вграден софтуер за разчитане на лицеви данни от серията биометрични врати.
На 3 юни 2008 г. прави първа копка на новия завод за производство на врати Солид 55 край Елин Пелин. Официалната копка е направена от зам. кмета на общината Йордан Йорданов и управителят на фирмата инвеститор Солид 55, инж. Иван Аков. Това ще бъде най-големият завод за врати на Балканите с най-съвременна и модерна техника.
Солид 55 става спонсор на отбора на НСА (Национална Спортна Академия) по скокове във вода за деца на възраст 10-15 години. Отборът е отличен с много медали.
Солид 55 спонсорира събитието, организирано от в. Пари „Строителна Компания на Годината”. Събитието е уважено с присъствието на зам. Министъра на Регионалното Развитие и Благоустройство Данчо Михалевски и главния архитект на София Петър Диков.
Декември 2008 г. строителството на новия завод на Солид 55 е напълно завършено.

2009
Солид 55 закупува и инсталира нови, най-модерни машини за производство на блиндирани врати в новопостроената производствена база в гр. Елин Пелин.
Солид 55 участва в традиционното пролетно изложение СТРОЙКО 2000, където показва новостите в продуктовата си гама.
Компанията взима участие в най- големия международен форум за IT решения CeBIT в немския град Хановер, Германия, за трети пореден път.
През месец май Солид 55 мести металния участък от производството в новопостроения завод в гр. Елин Пелин. В експлоатация се въвеждат новите машини TRUMPF, които много кратно увеличават производителността и подобряват качеството на продукта.
Фирмата защитава изискванията за маркировка за съответствие „CE”, съгласно Наредбата за съществените изисквания към строежите и оценяване съответствието на строителните продукти.
Вратите на Солид 55 преминават изпитания и се сдобиват със сертификат за защитен клас на взломоустойчивост по изискванията на стандарт БДС EN 1630; Съответно Серия 40 – трета степен и Серия 50 – четвърта степен защитен клас на взломоустойчивост.

2010
Солид 55 празнува 20 години от основаването си. Фирмата отбелязва юбилея си с много нови продукти и специални предложения към своите клиенти през цялата 2010г.
Компанията взима участие на Международен панаир за строителство с екологични материали, модернизация и енергийна ефективност „Bauen & Energie” във Виена. Солид 55 представя на австрийския пазар блиндирани, интелигентни и интериорни врати с характерната си висока шумо и топлоизолация.
Солид 55 участва в традиционното пролетно изложение СТРОЙКО 2000, където показва новостите в продуктовата си гама.
Представителите на Солид 55, за град Бургас, град Варна и град Белград – Сърбия, взимат участие на различни местни и международни изложения и представят достойно фирмата.
През месец Май Солид 55 пуска на пазара нов модел входна блиндирана врата. За първи път фирмата съчетава всички свои най-нови разработки и високи технологии в една врата – iDoor. iDoor е създадена, за да носи сигурност, комфорт и удобство!
Юни. През месец юни Солид 55 пуска на пазара още един нов модел на Блиндирана врата.
През месец Септември, Солид 55 подарява Пет дневна почивка за двама на остров Тасос. „Заминавам със СИГУРНОСТ” е слоганът на играта, която фирмата производител организира за клиентите си по случай двадесет годишнината от основаването си.
Солид 55 е спонсор и награждава деца на Лекоатлетическия турнир. Организатор на турнира бе именно отбора, който спонсорираме „ЦСКА –Солид 55”.
През месец Октомври Солид 55 взема участие и в предаването „Мисия моят дом”. В предаването е показано както професионалното изпълнение на монтаж на блиндирана врата, така и нейната функционалност.

2011
В началото на годината Солид 55 официално дава старт на своя проект за изграждане на най-големия шоурум за врати в България. Молът е с големина над 1,000 кв.м. В него клиентите могат да открият най-голямо разнообразие от мостри, компетентен и добре обучен търговски екип, функционален детски кът, безплатен паркинг и удобно работно време. В шоурума могат да бъдат видени мостри на всички продукти, които фирмата предлага: блиндирани, интелигентни, врати за къща, метални, интериорни, гаражни, пажароустойчиви и многофункционални врати, както и врати за общ вход, тип Входно пространство.
С цел да докаже качеството и сигурността на своите продукти, фирмата организира за първи път в България демонстрация на разбиване на блиндирана врата със сертификат за 4-ти клас на взломоустойчивост. В деня на откриването на изложение Стройко 2000 на 23.03.2011г., опит да отвори най-сигурната врата прави Димитър Димитров – олимпийски и европейски шампион по културизъм.
Мисия моят дом – излъчва репортаж за Солид 55 в специалния раздел на предаването „Как се прави!”. Видеото проследява как от лист ламарина, Солид 55 успява да сътвори цялостна система за сигурност.
Солид 55 се включва в кампанията на Мтел: М-Тел КЛУБ. Като партньор на Мтел Клуб, Солид 55 предоставя на всички участници в програмата атрактивни отстъпки.

2012
Солид 55 създава нов, преструктуриран ценоразпис, където е залегнала новата концепция на фирмата – да предлага повече решения за своите клиенти. Продуктите са оформени по раздели: Врати за къща, Врати за апартамент и т.н
Солид 55 пуска на пазара много нови продукти сред които:

 • Специална серия врати за къща xDoor;
 • Серия врати само с електромеханична брава (без механично заключване);
 • Стъклена врата – с алуминиева носеща каса, в съзвучие с останалите врати;
 • Врата за детска стая – със завишена звукоизолация и специален дизайн – ръчно направена рисунка от страната на детската стая;
 • Оръжеен интелигентен сейф – с невидимо заключване.

Фирмата изгражда нова Мострена къща в Шоурума си, която цели максимално да се доближи до реалната среда на една къща или апартамент. В мострената къща са представени различни интериорни и екстериорни решения от врати.
Солид 55 разширява дистрибуторската си мрежа в нови градове на територията на България.
Солид 55 стъпва на нови пазари (Алжир, Румъния) и значително увеличава продажбите към дистрибуторите си в чужбина. Продукти на Солид 55 могат да бъдат видени в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Австрия, Гърция, Румъния, Македония и Алжир.
Фирмата реализира сериозно нарастване в броя на продадените на Интелигентни врати, спрямо предходните години.

За да постигне висок стандарт на производствената дейност и услугите, които предлага на клиентите, екипът на Солид 55 работи съобразно изискванията на местното и европейското законодателство и внедрява европейски стандарти за управление, чиито положителен ефект е гарантиран и доказан във фирми от цял свят.

 • Основна цел на Солид 55 е постигането на високо качество на продуктите и услугите при осигурени здравословни и безопасни условия на труд. За изпълнението на тази цел Солид 55 има вградена Система за управление на качеството EN ISO 9001-2008. Качественото управление на всички процеси и дейности във фирмата гарантират високо качество на крайния продукт и пълно задоволяване потребностите на клиентите. За успешното и ефективно функциониране на Системата за управление, Солид 55 получи през 2005 г. Сертификат за покриване на стандарта EN ISO 9001-2008, а през 2008 г. и втори Сертификат за стандарта EN ISO 9001-2008, от одитиращата организация SGS.
 • Продуктите, произвеждани от Солид 55, са първите в България, които успешно преминаха всички изпитания и отговарят на утвърдените изисквания, регламентирани в част втора от Наредба за съществените изисквания към строежите и оценяване съответствието на строителните продукти (НСИОССП), която въвежда Директива за строителните продукти (CPD) 89/106/ЕЕС на Съвета на Европейската общност. Съответствието е оценено по Система „3” съгласно приложение ZA на БДС EN 14351-1.
 • Положителната оценка за високото качество и годността на продуктите на фирмата, за влагане в строителството на страните от Европейската общност, е посочена в издадените на фирмата Протоколи за СЕ маркировка (№ ITT-08.49K/22.06.2009 и № ITT-08.51 K/30.06.2009). Годината на поставяне на маркировката „СЕ” е 2009.
 • Продуктите на Солид 55 са защитени със следните Патенти:
  • Патент за уникална конструкция на вратите № 10283/ 26.09.2001 – през 2001 г. Солид 55 патентова конструкцията на своите врати. Специален огънат алуминиев профил завършва вратата и я прави уникална като производство на Солид 55;
  • Патент за изобретение за декоративна каса № 107868/ 02.06.2003 – екипът на Солид 55 конструира специален алуминиев профил, който е част от декоративната каса, обличаща стената след монтаж. Благодарение на касата „Футура“ се избягва коването на первазите и клиента получава уникален дизайн, който придава на вратата специфично излъчване и впечатляващ външен вид;
  • Патент за изобретение за защитна врата с фиксиран достъп № 107869/ 02.06.2003.

Декларация за политика по качеството и здравословни и безопасни условия на труд.

Солид 55 е съвременна, социално отговорна организация, която се стреми да бъде привлекателен работодател, като се основава на следните принципи:

 • Назначаване на мотивирани хора, желаещи да станат част от екипа на Солид 55;
 • Поддържане на постоянно високи стандарти на изпълнение, чрез висока ефективност на обучението и стабилно развитие на персонала;
 • Развитие и изграждане на професионална организация, която поощрява индивидуалната инициатива и отговорност;Повече информация за свободните в момента позиции и актуалните обяви за работа може да намерите тук: http://www.jobs.bg/company/17625.Подбор на кандидати:
  Съгласно стандартите за работа, всички получени документи ще бъдат разгледани, но само одобрените по документи кандидати ще бъдат поканени на интервю.
  Процесът на подбор включва няколко етапа на интервюиране преди да се вземе окончателно решение и да се направи предложение за работа на кандидата.

Защо Солид 55?

 • Солид 55 е лидер на пазара на блиндирани врати в България;
 • Солид 55 е непрекъснато развиваща се, иновативна компания;
 • Солид 55 се грижи за клиентите си, консултира ги и създава продукти съобразени със специфичните им изисквания;
 • Солид 55 високо цени всички свои служители и поощрява приноса им в развитието на фирмата;
 • Солид 55 динамично развива търговската си дейност в цялата страна.
 • Запознайте се със Солид 55

  <strong>Маркетинг и Продажби</strong>
  Маркетинг и Продажби
  Ние от Солид 55, правим продукти, които Ви заобикалят ден след ден във всекидневието Ви, пазейки Вашия дом, ценности и хората, които обичате най-много. Продукти, които задоволяват, Вашия естетичен вкус с грижа и елегантност. Продукти, които с изискването да бъдат практични за ежедневна употреба, намират своето приложение не само в частния дом, но също и в бизнес сгради.
  А за да ви бъдем от още по-голяма полза ние изградихме най-големия шоурум за врати в България с най-голямо разнообразие от мостри, компетентен и добре обучен търговски екип, функционален детски кът, безплатен паркинг и удобно работно време. В шоурума могат да бъдат видени мостри на всички продукти, които фирмата предлага: блиндирани, интелигентни, метални, интериорни, гаражни, пожароустойчиви и многофункционални врати, както и врати за общ вход, тип Входно пространство.
  <strong>Производство и Логистика</strong>
  Производство и Логистика
  Производството на вратите на Солид 55 се извършва в две съвременни производствени бази. Едната – производствено административен комплекс SOLID, намираща се в гр. София на обща площ 4 800кв.м. и новопостроеният завод край гр. Елин Пелин на площ 14 500 кв.м..
  Mеталната част от конструкцията на вратата се изработва на машини TRUMPF в най-големия завод за врати на Балканите. Новата производствена база е оборудвана с най-модерни машини и технологии, които позволяват усъвършенстване на продуктите на Солид 55, както и многократното увеличаване на производителността.
  Дървените страници, каси и первази, боядисването на вратите, както и сглобяването на крилото се извършва в гр. София. Модерни, гъвкави и високо – технологични машини осигуряват производството на висококачествени продукти и гарантират конкурентни срокове на доставка.
  <strong>Сервиз и Монтаж</strong>
  Сервиз и Монтаж
  Солид 55 е винаги на разположение на своите клиенти със своя надежден 24-часов гаранционен и извънгаранционен сервиз.
  Естеството на продукта – врата Солид, предопределя важната роля на сервиза и монтажа във веригата на създаване стойност  за клиента. Избирайки стратегия за лидерска роля в своят бранш, Солид 55 превръща иновациите в част от ежедневието. Именно необходимостта, която постепенно се е превърнала и в наслада от този процес, е предпоставка фирмата да си запази контакта с крайният клиент като затваря цялостния процес на продажба и производство с предоставянето на монтажната услуга и сервизното обслужване на вратите си.
  Солид 55 има удоволствието да работи с отлично обучени сервизни техници и монтажни екипи от много високо ниво, професионалисти в своята сфера на работа.
  <strong>Администрация</strong>
  Администрация
  Солид 55 е непрекъснато развиваща се иновативна компания, която предлага на европейския пазар уникални продукти в областта на сигурността, вратите, заключващите системи и дизайна. Успехът на нашия бизнес се дължи на способността ни да бъдем гъвкави, да следваме, но и да изпреварваме пазара, да се развиваме и променяме. Успехът също се дължи и на способността ни да сме отворени по отношение на интегрирането на различни системи и технологии съпътстващи процеса на продажба, разработка, производство, експлоатация и сервизиране на продуктите ни.

  На нас ни се доверяват

  Декларация за експлоатационни показатели- Блиндирана врата Серия 50

  Декларация за експлоатационни показатели- Блиндирана врата Серия 40

  Декларация за Политика по качеството