Български блиндирани врати?

//Български блиндирани врати?

Български блиндирани врати?

Какви блиндирани врати се предлагат на пазара в България и къде е мястото на българските производители?

Производството на метални и блиндирани врати в България започна след 1990г. С промяната на пазарната среда и засилващата се престъпност в страната задачата да защитим дома си стана първостепенна. Постепенно на пазара се появиха (и изчезнаха) много производители на блиндирани и интериорни врати, които предлагат богато разнообразие от решения. В тази статия ще разгледаме къде се намираме спрямо европейски и световни производители на блиндирани врати.

Какво място заемат българските производители спрямо техни европейски и световни конкуренти?

В глобален мащаб това е една нова индустрия и все още изживява своето детство, но се развива с много бързи темпове.
За да постигне развитие и качество индустрията се нуждае от компетентния потребител, който знае за какво дава парите си. Клиенти и производство са двете страни на един непрекъснат процес на взаимно усъвършенстване и докато е жив интереса към блиндираните врати, българските продукти ще стават все по-добри и ще заемат своето заслужено място на пазара.
Поради ред причини нуждата от блиндирани врати непрекъснато се увеличава. И тази нужда е формирала както компетентен потребител, така и компетентни производители. Българския пазар е отворен за всякакъв вид блиндирани врати и разнообразието е доста голямо. Какви врати могат да се намерят в момента:

  • китайски
  • турски
  • италиански
  • гръцки

Но къде е мястото на българските производители в така формиралият се конкурентен пазар?
За да разберем трябва да видим по какви параметри клиента избира входната блиндирана врата.

  1. Сигурност. Класът на взломоустойчивост е много важен показател, който обаче все още е непознат на потребителите и от това се възползват недобросъвестни търговци. От предлаганите чуждестранни врати на пазара само италианските го имат, но се внасят от най-ниския – 2 клас. Останалите въобще нямат клас на взломоустойчивост. Какво е предимството на българските? Да някои производители го имат и при тях може да си купите блиндирани врати от най-високия – 4 клас на цената на 2 клас италианска.
  2. Заключващи системи. Изключително важен показател особено на фона на все по-добрите методи и технически средства за преодоляване на заключването. Единствено при българските производители може да си подберете типа на заключването и патрона, и даже да комбинирате класическото заключване с електромеханична брава с активна обратна връзка. Това е нещо уникално като възможност и то вече се предлага от 15 години на нашия пазар от български производител. При избора на блиндирана врата задължително попитайте какъв е типа на заключващата система и какви мерки е предприел производителя за защитата и. Китайските и турските врати са със заключващи механизми от техни местни производители и при тях няма никакъв избор в това отношение. Нещо повече те са от възможно най-ниския клас на сигурност. Вратите от Гърция и Италия са с италиански заключващи механизми (в Гърция няма местен производител), които по принцип са от висок клас.
  3. Размери.  Единствено при българските производители може да подбирате размера. При другите или се кърти или се подмазва при монтажа на вратата.
  4. Дизайн – външен вид на блиндираната врата. Тук отново само при българските може да се подбира дизайна и типа на покритията. Китайските и турските врати идват завършени като цяло, включително и външните декоративни плоскости. На пазара се предлагат и шасита (това е стоманената основа с всички механизми) и тук в България се довършват с декоративни плоскости. При гръцките и италиански врати възможностите за избор са на сравнително добро ниво, но варира при различните търговци.
  5. Монтаж и сервиз. За продължителната и безпроблемна експлоатация на блиндираната врата е изключително важно да се извърши качествен монтаж от квалифицирани специалисти. За да се постигне това е необходимо отлично познаване на продукта и обучение на монтажните екипи от производителя, което за съжаление липсва при търговците предлагащи чуждестранни блиндирани врати. Другият важен показател, на който трябва да се обърне сериозно внимание при избор на блиндирана врата е гаранционното и извън гаранционно обслужване. За съжаление на потребителите фирмите обслужващи предлаганите от тях продукти са много малко и то това са основно производителите на български врати. При китайските и турските врати сервиз на практика липсва.

Изборът на блиндирана врата е много отговорна задача, към която трябва да се подходи сериозно и да се отдели необходимото време за запознаване с продуктите и фирмите, които ги предлагат. Съберете колкото може повече информация и внимателно преценете плюсовете и минусите на всеки продукт и в никакъв случай не пренебрегвайте монтажа и сервизирането.

2017-05-29T11:04:08+00:00